2009-10-02 Burgemeester en Wethouder op werkbezoek
nieuwsarchief
Afgelopen woensdag was het zover: na 7 jaar van voorbereiding en planning hebben Wethouder F. en Burgemeester B. van Jurgensland een werkbezoek gebracht aan Noord Oost Groningen. Om 08.45 uur vertrok men vanuit Jugensland naar het hoge noorden om rond de klok van 12.00 uur in Finsterwolde te arriveren.
Het viel Burgemeester en Wethouder op dat kosten nog moeite gespaard werden om een goede indruk achter te laten.
Vele mensen van de sociale arbeidsvoorziening uit de diverse plaatsen in Noord Oost Groningen verdienen een groot compliment op de wijze waarop zij openbaar groen tip top in orde maakten en route- en plaatsnaambordjes schoon poetsten zodat zij er weer blinkend uitzagen.
Zelfs de gele bordjes voor een omleidingsroute waren keurig schoongepoetst. Hierdoor konden Wethouder F. en Burgemeester B. feilloos de weg vinden.
<
>
Na het oriënterende bezoek aan Finsterwolde vertrok het College van B&W van Jurgensland naar het nabij gelegen Ganzedijk.
Op 11 februari 2008 kwamen er plannen in de openbaarheid om de 57 woningen van Ganzedijk te slopen en het gehucht op te heffen aangezien het een "spookdorp" zou zijn geworden. Een architectenbureau, dat in opdracht van de gemeente Reiderland, de provincie Groningen en de regionale woningbouwcorporatie onderzoek deed naar de toekomst van het dorp, concludeerde dat het dorp ten dode was opgeschreven en dat sloop van de in slechte staat verkerende woningwetwoningen onontkoombaar was. De bewoners van Ganzedijk verzetten zich tegen deze - in hun ogen - voorbarige conclusie. Het provinciebestuur heeft vervolgens het plan voorlopig in de ijskast gezet. De bewoners mogen zelf plannen voor de toekomst van het dorp ontwikkelen, die betrokken zullen worden bij de besluitvorming. Door deze affaire heeft de PvdA-fractie van Reiderland het vertrouwen in de eigen wethouder Ruud Hietbrink opgezegd. Deze wethouder heeft zijn ontslag aangeboden.
Op 29 oktober 2008 presenteerden de bewoners hun alternatieve plan Energiek Ganzediek (Niks hoezen plat), opgesteld door het actiecomité Ganzedijk blijft. De bewoners willen dat het dorp zelf zijn energievoorziening regelt. Ook streven zij naar de vestiging van een hotel en een winkel.
Omdat Jurgensland ook in haar voortbestaan wordt bedreigd, weliswaar door een nog aan te leggen hoogwatergeul, leek het Burgemeester B. en Wethouder F. zeer zinvol om met eigen ogen te aanschouwen hoe de bewoners van Ganzedijk dit succes geboekt hebben. Onder het genot van 2 bolletjes met kaas en een pakje appelsap maakten B&W van Jurgensland een rondgang door het dorp. Bij het Infocentrum van Ganzedijk hielden zij halt om zich op de hoogte te laten stellen van de gebruikte argumenten die het dorp van de slopershamer hebben gered.
Hierna vertrok het tweetal weer huiswaarts om in Slagharen een tussenstop te maken bij Lunchroom Emmy. Zowel Wethouder F. als Burgemeester B. waren het erover eens dat de patat met satésaus evenals de frikandel speciaal van uitzonderlijk goede kwaliteit waren. De cola en bitter lemon lieten de heren zich ook goed smaken.
Toen men om 16.00 uur de gemeentegrens van Jurgensland weer binnenreed, waren Burgemeester en Wethouder dik tevreden over de geslaagde dag.